Razumevanje akvaplaninga: uzroci, znaci i prevencija

Blog
09.07.2024.
Razumevanje akvaplaninga: uzroci, znaci i prevencija
Razumevanje akvaplaninga: uzroci, znaci i prevencija

Vožnja po kišnom vremenu nosi niz rizika, posebno kada se krećete kroz bare i poplavljene puteve. Poseban rizik je akvaplaning, stanje u kojem gume gube trakciju zbog prisustva vode, što dovodi do gubitka kontrole.

Iako incidenti sa akvaplaningom možda nisu česti, treba pažljivo razmotriti kako bi se izbegle potencijalne nesreće u budućnosti. Nesreće ove prirode se obično dešavaju kada sve četiri gume izgube prianjanje tokom vožnje po mokrim putevima. Zbog toga je ključno da budete oprezni na putu, posebno tokom nepovoljnih vremenskih uslova, i smanjite brzinu radi bezbednosti.

 

Evo detaljnog objašnjenja akvaplaninga, koji pokriva njegove uzroke i efikasne metode prevencije.

 

Šta je akvaplaning?

 

Akvaplaning nastaje kada gume izgube trakciju, što dovodi do gubitka kontrole nad vozilom. Ova situacija se obično javlja kada vozilo pređe površinu puta prekrivenu vodom, uzrokovanu kišom ili poplavom.

Bitno je napomenuti da akvaplaning nije ograničen na visoke nivoe vode, već se može pojaviti i sa minimalnim vodenim površinama. Ovu pojavu nazivaju još i hidroplaningom.

Stoga je ključno shvatiti da akvaplaning nije isključivo povezan sa značajnim nivoima vode. Ova pojava se može manifestovati u različitim uslovima, uključujući i male bare koje se prelaze velikom brzinom.

 

Znaci da je vozilo u akvaplaningu

 

Da bi se utvrdilo da li vozilo doživljava akvaplaning, može se uočiti nekoliko znakova:

  • Prvo, tu je iznenadna glasnoća motora vozila, što može biti indikacija. Ova pojava se javlja zato što je opterećenje na motoru povećano.
  • Drugo, primetne promene u brzini, čak i bez promene stepena prenosa, daju utisak da automobil brže ubrzava. Kao da se automobil agresivno vozi.
  • Treće, osećaj da se vozilo oseća lakše je još jedna karakteristika, koja se pripisuje značajnom pritisku vode koji može da podigne automobil. Zadnji deo automobila na bokovima takođe može da se oseća kao da lebdi. Ovo stanje je opšte poznato kao riblji rep.

 

Uzroci koji dovode automobile u stanje akvaplaninga

 

Akvaplaning nastaje usled formiranja vodenog sloja koji odvaja površinu puta od guma vozila, što dovodi do privremenog gubitka kontakta između guma i površine puta. Ovo se dešava kada gume prelaze deo puta prekriven vodom, gde je prisustvo odvajajućeg sloja primarni uzrok.

Generalno, gume uvek održavaju kontakt sa putem zbog težine vozila. Međutim, ispod vozila postoji prostor kroz koji protiče vazduha dok se vozilo kreće napred. Ovaj protok vazduha stvara podizanje, koje se povećava sa brzinom vozila.

Ovo podizanje čini izazov za gume da ostanu u direktnom kontaktu sa površinom puta, stvarajući osećaj plutanja. U međuvremenu, voda ima viskozitet koji usporava njen protok, zbog čega se nešto vode zadržava ispod guma i formira tanak sloj.

Ovaj tanak sloj sprečava da gazeći sloj gume direktno dodirne površinu puta, što dovodi do gubitka vučne sile. Kada se to dogodi, vozači to često ne primete brzo, jer se akvaplaninga dešava brzo, ponekad u roku od nekoliko sekundi, što predstavlja rizik za kontrolu nad vozilom. Gubitak kontrole nad vozilom, posebno pri velikim brzinama, može ugroziti bezbednost vozača i putnika.

S obzirom na potencijalnu opasnost vožnje na putevima prekrivenim vodom, ključno je obratiti pažnju na uslove pritiska u gumama. Neki to smatraju neobaveznim,ali održavanje optimalnog pritiska u gumama je ključni faktor u sprečavanju nesreća.

Mnogi moderni automobili opremljeni su naprednim funkcijama kao što je sistem za praćenje pritiska u gumama (TPMS).

 

Kako izbeći akvaplaning

 

Opasnost od akvaplaninga na putu je značajna. Da biste sprečili nezgode i obezbedili bezbednost za sebe i putnike, razmislite o primeni sledećih mera:

 

  • Redovne provere pritiska u gumama

Da biste sprečili akvaplaning, preporučljivo je povremeno proveravati pritisak u gumama. Održavanje preporučenog pritiska u gumama smanjuje rizik od gubitka kontrole, posebno kada se krećete po mokrim putevima.

  • Prilagodite brzinu uslovima na putu

Pri obilnim padavinama vidljivost se smanjuje, a put kočenja povećava. Zbog toga je pametno smanjiti brzinu vozila. Prilagođavanje brzine u takvim uslovima efikasno smanjuje ukupan rizik od akvaplaninga, gde sve četiri gume gube prianjanje.

  • Deaktivirajte tempomat

Ako je režim tempomata aktivan, preporučuje se da ga deaktivirate kako bi imali potpunu kontrolu nad vozilom. Ovo je ključno u situacijama koje zahtevaju brze reakcije na promenljive uslove na putu.

  • Gledajte daleko napred

Usmeravanjem pogleda daleko napred, možete predvideti značajne vodene lokve duž puta. Ova akcija pomaže u sprečavanju akvaplaninga tako što daje dovoljno vremena za reagovanje i izbegavanje potencijalno poplavljenih područja.

 

Suočavanje sa akvaplaningom

 

Nakon razumevanja potencijalnih opasnosti od akvaplaninga, vožnja umerenom brzinom i zadržavanje budnosti omogućavaju vozaču da ostane bezbedan. Uvek dajte prednost bezbednosti tokom vožnje, pridržavajte se saobraćajnih pravila i izbegavajte ugrožavanje sebe i drugih.

Ako imate akvaplaning tokom vožnje autoputem, ne zaboravite da pratite ove korake. Nema potrebe za panikom ili brigom, ali je neophodno zadržati prisebnost za jasno razmišljanje.

Prvo i najvažnije, ključno je ne paničariti u takvim situacijama. Panika će verovatno ometati samokontrolu, povećavajući rizik od nesreće u kratkom vremenskom periodu

Drugo, čvrsto držite volana i držite vozilo u ravnom položaju kada se suočite sa uslovima akvaplaninga. Sposobnost upravljanja vozilom ključna je za suočavanje sa takvim situacijama.

Što se tiče trećeg koraka, postepeno pritiskajte kočnice. Kontrolisano i postepeno kočenje može smanjiti verovatnoću proklizavanja pneumatika, pružajući dodatnu kontrolu u izbegavanju potencijalnih opasnosti.

Konačno, u četvrtom koraku, postepeno otpustite pritisak na papučicu gasa. Vožnja po mokroj površini puta zahteva dodatni oprez, jer značajan pritisak vode može podići vozilo.

Nakon razumevanja opasnosti od akvaplaninga, vožnja umerenom brzinom i opreznost će omogućiti vozaču da ostane bezbedan. Uvek dajte prednost bezbednosti tokom vožnje, pridržavajte se saobraćajnih pravila i izbegavajte ugrožavanje sebe i drugih.

POVEZANI PROIZVODI

Sačuvano u omiljne
Gume 1057960
SCORPION VERDE™ ALL SEASON je Pirellijev pneumatik za crossover & SUV razvije...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Dostupno Proizvod je dostupan
Rok isporuke: Robu možete lično preuzeti 21-07-2020 od 15:00 - 17:00h ili će biti poslata kurirskom službom ako ste je naručili pouzećem.
24.528,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Gume 1067100
Gislaved gume su idealneza vozače koji se suočavaju sa zahtevnijim uslovima vožnje. Gis...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Dostupno Proizvod je dostupan
Rok isporuke: Robu možete lično preuzeti 21-07-2020 od 15:00 - 17:00h ili će biti poslata kurirskom službom ako ste je naručili pouzećem.
8.295,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Gume 1050492
Sinonim za vrhunski kvalitet guma koji teži da pruži sigurnost i performanse vozač...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Dostupno Proizvod je dostupan
Rok isporuke: Robu možete lično preuzeti 21-07-2020 od 15:00 - 17:00h ili će biti poslata kurirskom službom ako ste je naručili pouzećem.
19.826,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Gume 1059531
Najviše ocebne u testovima prianjanja na mokrim i suvim putevima, uključujući&nb...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Dostupno Proizvod je dostupan
Rok isporuke: Robu možete lično preuzeti 21-07-2020 od 15:00 - 17:00h ili će biti poslata kurirskom službom ako ste je naručili pouzećem.
34.205,00 RSD

Slični članci

26.
Mar.
2024.
Blog
Istorija automobila datira vekovima. Vremenom je nastalo nekoliko komponenti automobila, dok su neke nastale pre nego što se prvi automobil našao ...
26.
Feb.
2024.
Blog
Kada je u pitanju bezbednost automobila, jedna od najkritičnijih komponenti su kočnice. Kočnice vašeg automobila igraju ključnu ulogu u zaštiti...
23.
Jan.
2024.
Blog
Kada dođe leto, vozači moraju razmisliti o prelasku na letnje gume. Pravi izbor letnjih guma može značajno poboljšati bezbednost i performanse vozila ...