Simptomi lošeg ležaja točka

Blog
21.10.2024.
Simptomi lošeg ležaja točka
Simptomi lošeg ležaja točka

Opšte je poznato da automobil ne može bezbedno da funkcioniše bez čvrstih i pravilno postavljenih točkova. Nekoliko komponenti mora biti integrisano da bi točak pravilno funkcionisao, uključujući I ležaj točka.

Ukoliko Vam prilikom vožnje otpadne točak, uzrok je najverovatnije ležaj točka. Koji su pokazatelji dotrajalog ležaja točka i šta treba preduzeti povodom ovog problema? U nastavku istražujemo ležajeve točkova, šta su, kako rade i kako da znamo kada ih treba promeniti.

 

Šta je ležaj točka?

Ležaj točka je skup čeličnih kuglica (kuglični ležaj) koje se drže zajedno pomoću metalnog prstena. U sredini točka nalazi se šuplji komad metala koji se naziva glavčina. Prsten sa metalnim kuglicama se nalazi unutar glavčine, a svaki točak ima po jedan. Ležajevi točkova pomažu u smanjenju trenja prilikom okretanja točkova.

Imajte na umu da ležajevi točkova nisu isti kao ležajevi motora, jer nema stalnog izvora podmazivanja za ležajeve točkova. To znači da moraju biti dovoljno čvrsti I zadihtovani da spreče ulazak vode i prasine sa puta. Na njima se takodje oslanja celokupna težina vozila tokom vožnje, tako da su na udaru neravnina i udarnih rupa na putu, kao i bočne sile koja deluje pri skretanju.

 

Koliko dugo traju ležajevi točkova?

Iako većina procena sugeriše da bi ležajevi točkova trebalo da traju između 120.000km i 160.000km, stvarni životni vek zavisi od:

  • Kvaliteta ležajeva

  • Vremenskih uslova (npr. kiša, prašina, duboka voda)

  • Uslovi na putu (npr. rupe, neravnine)

 

Šta dovodi do oštećenja ležaja točka?

Pored gore navedenih faktora, oštećenja mogu biti uzrokovana i:

  • Pogrešnom instalacijom: Pravilan način za ugradnju ležajeva točkova je u skladu sa uputstvima proizvođača. Ako procedura montaže nije ispoštovana, šanse za nesreću se povećavaju.

  • Nebalansirane gume: Neuravnotežene gume nanose više opterećenja na ležajeve, primoravajući ih da rade više nego što bi trebalo.

  • Prevelika opterećenja: Možete oštetiti ležajeve točkova tako što ćete prevoziti veću masu nego što je predvidjno. Na ležajeve točkova se oslanja celokupna masa vozila, ako je težina prevelika ležajevi će se brzo istrošiti.

 

Simptomi oštećenog ležaja točka

Koji su znaci da je ležaj točka oštećen? Evo šest znakova koji ukazuju da je ležaj točka neispravan:

  1. Neobični zvukovi: Kako zvuči loš ležaj točka? Ako primetite škripanje ili struganje iz točka kada se krećete, posebno ako buka postaje sve glasnija kako vozilo ubrzava. 

  2. Labavo upravljanje: Labavost je širok pojam, ali u ovom slučaju se odnosi na upravljanje automobilom, primetićete da je odziv na volanu lošiji nego ranije.

  3. Neravnomerno habanje guma: Kada se ležaj točka dotraje, posledice će se verovatno proširiti i na gume. Redovno rotiranje guma može sprečiti habanje, ali ako imate neravnomerno trošenje guma, proverite ležajeve točkova.

  4. Problemi sa kočnicama: Ako su ležajevi slabi, verovatno ćete primetiti neefikasno kočenje ili proklizavanje kočnice tokom vožnje. Kada ležajevi olabave, rotori guraju klip dalje kada pritisnete kočnice, smanjujući efekat kočenja.

  5. ABS lampica: Ako kočnice ili gume trpe preveliki pritisak zbog labavih ležajeva točkova, to može prouzrokovati da se upali ABS lampica. Iako ABS lampica ne ukazuje uvek na labav ležaj, jednostavna provera greške na dijagnostici može pomoći da se identifikuje krivac.

  6. Vibracije volana: Osim labavog volana, vibracije takođe mogu ukazivati na loš ležaj točka. Vremenom, loš ležaj točka će pojačati vibracije ležaja na točkovima, posebno prilikom skretanja ili vožnje velikom brzinom.

 

Kako prepoznati zvukove koji dolaze iz neispravnog ležaja točka ?

Evo uobičajenih zvukova koji ukazuju na dotrajale ležajeve točkova:

  • Zujanje: Zvuk tokom vožnje može biti uzrokovan nekoliko problema, ali ležaj točka ili CV zglob je jedan od vjerovatnijih (i problematičnijih) problema.

  • Skvičanje i režanje: Klasični zvuci lošeg ležaja točka su ciklično cviljenje i režanje. Bićete sigurni da je zvuk povezan sa ležajevima točkova ako se menja proporcionalno brzini vozila.

  • Škripanje: Ukoliko čujete zvukove škirpanja prilikom vožnje u krivinama ili pri skretanju, ovi zvukovi najverovatnije dolaze iz oštećenog ležaja točka

 

Šta učiniti ako Vam je ležaj točka loš?

Najbolji savet je da se uputite u najbliži servis automobila. Ako ste na putu, usporite i izbegavajte naglo skretanje. Ako vozite dugo sa lošim ležajem točka, na kraju ćete izgubiti kontrolu nad vozilom i točak će se iznenada zaustaviti. 

Bez obzira na to koji je ležaj oštećen, izbegavajte da budete predugo na putu.    

Broj kilometara koje vozilo može da izdrži zavisiće od toga koliko je velika šteta i kakvi su uslovi na putu.

 

Cena zamene zavisis od:

  • Marka i model vašeg vozila
  • Vrsta ležaja
  • Cene delova i rada

 

Zamenite ležajeve točkova u KIT Commerce servisu

Ako primetite simptome lošeg ležaja točka, posetite KIT Commerce servis. Kada nam dovezete svoje vozilo, izvršićemo detaljnu dijagnozu kako bismo utvrdili da li je zamena neophodna.

POVEZANI PROIZVODI

Sačuvano u omiljne
10.9 pocinkovani legirani čelik. Set od 10 kom.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Dostupno Proizvod je dostupan
Rok isporuke: Robu možete lično preuzeti 21-07-2020 od 15:00 - 17:00h ili će biti poslata kurirskom službom ako ste je naručili pouzećem.
321,54 RSD
Sačuvano u omiljne
Alati 1042309
Specijalno dizajniran za vađenje unutrašnjih prstenastih prstenova bez montažnih...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Dostupno Proizvod je dostupan
Rok isporuke: Robu možete lično preuzeti 21-07-2020 od 15:00 - 17:00h ili će biti poslata kurirskom službom ako ste je naručili pouzećem.
5.924,20 RSD
Ušteda 5%
6.236,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Alati 1034303
Radionički alat za skidanje i ponovno postavljanje ležaja prednjeg točka na automobilu ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Dostupno Proizvod je dostupan
Rok isporuke: Robu možete lično preuzeti 21-07-2020 od 15:00 - 17:00h ili će biti poslata kurirskom službom ako ste je naručili pouzećem.
32.043,78 RSD
Ušteda 5%
33.730,30 RSD

Slični članci

28.
Aug.
2024.
Blog
Podrhtavanje volana u toku vožnje može biti iritantno. Međutim, takođe je odličan pokazatelj da na vreme otkrijete probleme sa vašim automobilom
09.
May.
2024.
Blog
Nažalost i najbolji vlasnici automobila mogu biti opušteni u održavanju svog vozila. Veoma je lako uzeti bilo koje vozilo zdravo za gotovo i zaboravit...
09.
Apr.
2024.
Blog
Bez obzira da li imate potpuno nov automobil ili ispravno polovno vozilo, s vremena na vreme ćete videti da neki od simbola na instrument tabli svetli dok v...