Sve što treba da znate o manuelnom menjaču

Blog
21.05.2024.
Sve što treba da znate o manuelnom menjaču
Sve što treba da znate o manuelnom menjaču

Ručica menjača jedan je od najčešće korišćenih predmeta u automobilu posle volana i pedala, ali većina ljudi ne zna kako menjač funkcioniše.

Unutar menjača Vašeg automobila, kao što ime sugeriše, nalazi se kolekcija zupčanika koji omogućavaju vozaču da manipuliše brzinom automobila. Brzina vašeg motora je mnogo veća od brzine vaših točkova, tako da je menjač neophodan da pomogne u održavanju brzine koju želite da postignete na točkovima.

 

Osovina koja ide od motora, preko kvačila, povezana je sa posebnom osovinom koja šalje snagu na pogonske točkove preko niza zupčanika. Kada pritisnete kvačilo, ono odvaja motor od menjača, omogućavajući motoru da nastavi da se okreće nezavisno od točkova. Svaki put kada promenite brzinu, menjate stepen prenosa u menjaču I samim tim utičete na brzinu na pogonskim točkovima.

 

Zašto moj menjač pravi buku?

Čuti zvukove iz automobila koje niste očekivali nikada nije sjajan osećaj, posebno ako dolazi iz nečega tako značajnog kao što je menjač. Iako se često uzrok neželjenih zvukova može pripisati habanju ležajeva, zupčanika ili osovine, napravili smo listu nekih uobičajenih zvukova koje možete čuti i šta ih može uzrokovati.

  • Brušenje – brušenje zupčanika je često znak da neko nije pravilno koristio kvačilo i često može biti prilično šokantan zvuk i osećaj. Iako to često može biti greška korisnika, ako otkrijete da brusete svoje zupčanike alarmantno redovnom brzinom, mogli biste da vidite znake problema sa kvačilom. Ako ste zabrinuti, odnesite ga u lokalnu garažu da pogledate svoje kvačilo.
  • Lupanje – ako vaši zupčanici ispuštaju uznemirujući zvuk lupanja svaki put kada menjate brzinu, to bi mogao biti znak da je pritisak u menjaču nizak. Ako ste u mogućnosti, proverite nivo tečnosti za prenos i mogli biste da rešite problem, ali za najsigurniju opciju odvezite automobil  stručnjaku. Lupanje takođe može biti znak istrošenih komponenti.
  • Sporo menjanje brzina – ako primetite da su vam promene brzina sporije nego inače, možda ćete otkriti da imate začepljen filter menjača. Jednostavno čišćenje filtera trebalo bi da otkloni ovaj problem.
  • Zujanje – zvuk brujanja obično ukazuje na to da se ležaj menjača istrošio. Obratite pažnju jer bi ovi zvuci mogli da dolaze iz ležaja točka - ako niste sigurni, pozovite profesionalca da to proveri.
  • Cviljenje – zvuci cviljenja mogu biti alarm nefunkcionalne pumpe tečnosti za menjač, međutim, poput zujanja, zapravo ovaj zvuk može da dolazi sa nekog drugog mesta, pa ako niste sigurni, ponovo je najbolje da pitate profesionalca.
  • Zveckanje ili škljocanje– Ako Vaš menjač proizvodi zveckanje ili škljocanje, odvezite ga kod mehaničara što je pre moguće. Ovo su najgori mogući zvuci koje možete čuti iz menjača i predstavljaju znakove da je menjač vrlo blizu potpunog otkaza. Popravite ili zamenite menjač pre nego što izazove bilo kakve negativne efekte na druge delove automobila.

 

 

Kako proveriti nivo ulja u menjaču?

Proces provere tečnosti za manuelni menjač se razlikuje od automatskog. Ovo je poseban zato što umesto šipke, manuelni menjać ima čep za punjenje tečnosti koji se nalazi ispod automobila.

Generalno, najbolje je da tečnost za manuelni menjač proveri i održava sertifikovani majstor.

Međutim, da biste sami proverili tečnost za ručni menjač, izvršite sledeće korake:

 

  • Podignite automobil koristeći hidrauličnu podnu dizalicu i pričvrstite ga stalcima za dizalicu. Podignite vozilo dovoljno visoko da imate slobodno mesto ispod. Uverite se da je dobro obezbeđen da ne padne!
  • Pronađite čep za punjenje tečnosti. Uglavnom, čep je veliki vijak koji se nalazi bočno na menjaču ispod automobila.
  • Uklonite čep za punjenje pomoću nasadnog ključa i proverite nivo. Stavite prst u otvor za čep i pogledajte da li imate malo tečnosti na kraju prsta. Ako ne, onda znate da je nivo tečnosti nizak.
  • Dodajte tečnost za prenos. Koristite pumpu za tečnost kako bi dodali ulje u menjac.
  • Ponovo proverite nekoliko puta da biste bili sigurni da je na odgovarajućem nivou.

 

Da li električni automobili imaju menjač?

Svako ko je vozio električno vozilo (EV) znaće da pedala gasa ima daleko veći odziv nego kod tradicionalnih automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem (ICE). Električni automobil nudi trenutni obrtni moment na svim nivoima, negirajući potrebu za bilo kojim stepenom prenosa. Kao rezultat toga, EV često imaju samo jednu brzinu, tako da menjač više nije potreban

POVEZANI PROIZVODI

Sačuvano u omiljne
Ulja i Aditivi 1017657
Ovo ATF ulje visokih performansi posebno je izrađeno radi poboljšanja „lak...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Dostupno Proizvod je dostupan
Rok isporuke: Robu možete lično preuzeti 21-07-2020 od 15:00 - 17:00h ili će biti poslata kurirskom službom ako ste je naručili pouzećem.
21.142,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ulja i Aditivi 1011901
Ulje za automatske menjače sa smanjenom viskoznošću, izrađeno posebno radi smanj...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Dostupno Proizvod je dostupan
Rok isporuke: Robu možete lično preuzeti 21-07-2020 od 15:00 - 17:00h ili će biti poslata kurirskom službom ako ste je naručili pouzećem.
1.247,90 RSD
Sačuvano u omiljne
Swag 08971 je ATF ulje visokih performansi generacije DEXRON IID. Ono dokazuje svoje vi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Dostupno Proizvod je dostupan
Rok isporuke: Robu možete lično preuzeti 21-07-2020 od 15:00 - 17:00h ili će biti poslata kurirskom službom ako ste je naručili pouzećem.
744,65 RSD

Slični članci

22.
Apr.
2024.
Blog
Automobili su dizajnirani da traju godinama, ali bez odgovarajućeg podmazivanja, mnoge komponente vozila mogu otkazati mnogo pre vremena.
09.
Apr.
2024.
Blog
Bez obzira da li imate potpuno nov automobil ili ispravno polovno vozilo, s vremena na vreme ćete videti da neki od simbola na instrument tabli svetli dok v...
11.
Aug.
2023.
Blog
Redovno održavanje automobila je ključno za njegovu dugotrajnost, pouzdanost i sigurnost na putevima. Jedan od najvažnijih aspekata održavanja je kori&scaron...